Het laatste stukje
Door: Hetty
Blijf op de hoogte en volg Hetty
10 Oktober 2010 | Nederland, Kilder
Het laatste stukje…
We zijn weer thuis. Al een paar dagen eigenlijk, maar ik had nog geen tijd om het verhaal van deze reis af te maken. Nu moet het er dan toch van komen. Volgende week ga ik weer aan het werk, dan moet het verhaal toch af zijn!
Zoals geschreven in die enkele zin van de laatste datum: Gdansk is een schitterende stad. Voorheen hadden we al Riga, de hoofdstad van Letland bezichtigd, dat is een aardige havenstad met veel oude gebouwen die herinneren aan tijden waarin de handel hoogtij vierde. We hebben daar heerlijk geslenterd langs de lokale markt en ons verbaasd over de enorme hoeveelheden groente en fruit die er te koop waren, in tegenstelling tot wat we gewend waren in Rusland en Mongolië. Daar zag je weinig tot geen groenten in de winkels, en als je al wat zag, dan waren dat wat rimpelige paprika’s en een verlepte witte kool. Ook kwamen we in een van die oude hallen waar nu een overdekte markt was, en waar dames met witte schorten en witte kapjes op nog losse suiker en losse rijst verkopen.
Na deze hoofdstad bezochten we Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Dit is een echte studentenstad, met veel jongeren die er modern en studentikoos uitzagen en met alternatieve tieners met dreadlocks. Ergens was iemand in het zonnetje aan het trommelen en er waren lui die jongleerden met knotsen en balletjes. Daar ontdekten we ook het gratis internet van de hamburgerman en daar hebben we heerlijk geluncht in een sfeervol restaurantje.
En toen kwamen we op zondag in Gdansk, een grote stad in het Noorden van Polen. Wat een pracht en praal. Wat een geweldige herenhuizen, keurig gerestaureerd, vol ornamenten, oude schilderingen op de huizen in ere hersteld, veel gezellige cafeetjes en terrasjes en eetgelegenheden te kust en te keur. Grachten met daarin aangemeerd grote schepen, wat een wonderlijk gezicht was. De meeste winkels waren gesloten, maar er was wel een of ander evenement bezig en daarom waren er veel kraampjes met leuke souvenirs of lokale lekkernijen, veel mensen op de been en een prachtig zonnetje en dat alles maakte dat het een schitterende indruk op ons achterliet. We hebben ons laten vertellen dat de Nederlandse architect ‘Vandebrok’ hier een grote invloed heeft gehad. Ik moet toch eens gaan zoeken op Internet, hier wil ik wel iets meer van weten maar het verklaart waarschijnlijk de Amsterdamse stijl van de huizen die hier staan. Ik ben niet snel onder de indruk van een grote stad, maar Gdansk kan ik je wel aanraden!
En toen had ik genoeg steden gezien. Ik wilde eigenlijk wel naar huis. Naar het huis waarnaar ik zo vlak voor onze reis naar toe was verhuisd, het huis dat ik inmiddels heel goed ken maar dat nog niet echt voelt als mijn eigen thuis, naar Kilder dus. En dus gingen we naar huis! En woensdagavond stopte ik daar de eerste was in de wasmachine.
We hebben enorm veel kilometers achter de rug. We hebben veel bijzondere dingen gezien, veel hartelijke, gastvrije en bijzondere mensen ontmoet en veel meegemaakt. We hebben enorm veel foto’s, waarvan ik de mooiste wil uitzoeken om daar een album van te laten afdrukken. Er waren wat onderweg wel eerst wat ergernissen, maar achteraf gezien was het apart rijden een prima oplossing. Ik hoop dat de mensen die apart van ons de route vervolgd hebben ook met plezier op deze reis kunnen terugkijken.
Ik heb met veel enthousiasme weer een verslag geschreven en iedere keer was het weer geweldig leuk om al die reacties van het thuisfront te lezen. Bedankt iedereen!
Henk en ik hebben het prima naar onze zin gehad, zo met zijn tweetjes op die paar vierkante meter in de Bigfoot. Kortom, het was weer een hele bijzondere en mooie ervaring.
11 Oktober 2010 - 14:44
Ingrid:
Hetty en Henk, in een woord geweldig reisverslga. Wat moeten jullie genoten hebben! Ik neem snel contact op moet nu toch echt aanwaaien daar! -
13 Oktober 2010 - 07:01
Katinka:
Hoi Hetty,
je verslag hebben we van voor naar achter gevolgd en we hebben er veel reisplezier-vanuit-de-huiskamer aan beleefd! Veel succes in Kilder en tot ziens! Groetjes van ons allemaal, Jeanine, Gosia, Brigitte en Katinka, Nijmegen. -
07 November 2010 - 14:04
Emiel En Saskia:
Hoi,
Wat later, maar we waren zelf ook onderweg, hebben we toch jullie verslag gelezen. Wat zijn er veel dingen herkenbaar ! Geweldig.
Hopelijk tot ziens een keer onderweg ergens ?
Groeten van de slippersopreis.nl