Goudkoorts
Door: Hetty
Blijf op de hoogte en volg Hetty
01 Juli 2014 | Canada, Whitehorse
Na een rit van ongeveer 22 kilometer komen we bij het bivak van de goudzoekers aan. Het is een echt mannenbivak, hier midden in de Rocky Mountains. Ze krijgen nooit bezoek, dus wij zijn een leuke onderbreking van de dag. Een van de mannen legt uit dat ze over een paar dagen echt zullen beginnen met zoeken. Tot nu toe zijn ze bezig met de voorbereidingen. Er moet onder andere een riviertje verlegd worden omdat er geen machines in het water mogen staan vanwege risico op lekken van olie. Milieuvoorschriften. Ze moeten wachten op toestemming van de inspecteur. In de oude bedding zullen ze daarna gaan zoeken. De machines, die het opgegraven zand zullen zeven, op zoek naar goud, staan al klaar. Zes mannen zijn hier aan het werk.
Of we de claim willen zien? Natuurlijk willen we dat. De claim is, voor zover ik begrepen heb, het stuk grond waar ze goud verwachten te vinden. Een van de mannen is de eigenaar van deze claim. Wat het stuk grond dan gekost heeft, hebben we niet gevraagd. Maar als je ziet wat er al allemaal voor werk is verzet, moet het toch heel wat gaan opleveren: er is een hele nieuwe weg gemaakt om hier te komen, al het materieel is hier gebracht, er moet steeds aanvoer komen van brandstof om alles aan de gang te houden. Er staan 4 grote caravans, waarin de mannen wonen, ach, er komt veel meer bij kijken dan ik me ooit gerealiseerd had.
Er is recent al wel goud gevonden. Het lag er zomaar voor het oprapen, op de grond. De vinder laat het ons graag zien. Wanneer ik zeg dat ik liever zilver heb dan goud, krijg ik van een van de mannen een groot stuk zilvererts. Ook zo maar gevonden. Als ik hem uitvoerig bedank, is zijn redenatie: je bent van ver gekomen, dan moet je ook wel met iets tastbaars naar huis gaan. Wat aardig! Dan is het weer tijd om aan het werk te gaan. De machines worden gestart en de grote grijpers graaien in de grond. We staan nu duidelijk in de weg. Tijd om op te stappen. Het regent ondertussen. Wij banen ons weer een weg door de modder. Het blijft aanmodderen, zo af en toe!
01 Juli 2014 - 07:49
Hetty:
De Bigfoot ernaast zetten en je vakantie gaan terugverdienen door de grootste klomp ooit te gaan vinden :-)
Mooi verhaal weer, er komt geen eind aan jullie unieke belevenissen! -
01 Juli 2014 - 09:25
Radboud:
Ha, ha, leuk zo'n modderwijf ! -
05 Juli 2014 - 19:14
Esmeralda:
geweldige ervaring.......
hier had ik ook wel even een kijkje willen nemen!