Hemels mooi!
Blijf op de hoogte en volg Hetty
16 Augustus 2012 | Mongolië, Ulaanbaatar
Mongolia, here we come? We beginnen met de autopech van Roy. Hij heeft een doorgebrande dynamo, die moet eigenlijk gerepareerd worden. Gisteren is hij al ergens bij een garage geweest, zoals ze die hier in Mongolië kennen. Dat zou je thuis nooit vertrouwen, hier moet je het er mee doen. De dynamo is vandaag klaar, zei men, maar helaas, de reparatie is niet gelukt. Wat nu? We staan met z’n allen klaar, alleen Roy is er nog niet. Wachten dus. Er wordt snel een noodscenario bedacht, zodat de groep toch kan gaan rijden en Roy de kans krijgt om een andere dynamo te zoeken. Maar aangezien Eddy weet dat er geen dynamo te krijgen is in dit stadje, rijdt Roy toch mee, dat lukt nog wel. Volgende stad maar weer proberen.
We vertrekken drie kwartier later dan gepland, maar dan gaan we toch op pad. Een uur later stoppen we even om de laatste auto van de rij de kans te geven weer aan te sluiten, als Gretha een ongewoon geluid hoort: sissen van lucht. Ze hebben een lekke band. Het is direct duidelijk wat de oorzaak is: er steekt een sleutel in de band. Kor is blijkbaar over een sleutelbos heen gereden en de sleutel heeft zich in de band gepriemd. Hoe krijg je het voor elkaar. Vier auto’s en de motorrijders gaan met een gids verder, de andere zes auto’s wachten tot de band is verwisseld en dan kunnen we weer verder.
Dat moet ik nog even vertellen: er heeft zich een motorrijder bij ons aangesloten. Berthus is een Zwitserse motorrijder tegengekomen, Jan genaamd, en heeft gevraagd of wij het goed vinden als hij met ons mee rijdt. Dat is wel zo gezellig voor Berthus en de groep vindt het prima. Een dergelijk verzoek kwam ook nog van twee Oostenrijkse auto’s maar dat was toch een beetje te veel van het goede. We zijn al met een grote groep en twee auto’s (= vier personen) extra is veel. We zijn als groep trouwens al maanden bezig geweest met voorbereiden, we hebben democratisch besloten dat dat toch niet zo’n goed plan is.
Mongolië is prachtig. Schitterend en adembenemend mooi! Het landschap is fantastisch, geweldig om alle kleuren en variaties in begroeiing te zien. De bergen lijken af en toe bedekt met fluwelen kleden, zo zacht glooiend ziet het er uit. Ik kan het niet in foto’s vastleggen, ik kan het niet voldoende met woorden beschrijven hoe mooi het is. Ik zeg tegen Henk: als ik mag bedenken hoe de hemel er uit ziet, dan ziet het er zo uit als hier.
Als we later kamp maken en aan de anderen vragen wat zij van Mongolie vinden, dan hoor ik ook enkel lovende woorden. Tot nu toe is iedereen enthousiast.
Morgen zullen we een stadje bereiken, waar Roy naar een andere dynamo kan kijken, wij kunnen wat internetten of zo, en dan weer verder. Op naar nieuwe avonturen, waarvan ik graag weer verslag doe.
16 Augustus 2012 - 10:25
Nelleke:
Beste Hetty,
Al een tijdje volg ik jullie verslagen, om eerlijk te zijn om vooral iets over mijn broer Berthus voorbij te horen/zien komen. Maar langzamerhand ook steeds meer omdat je alles zo beeldend kan beschrijven en het daardoor echt heel leuk leest.
Geniet, ondanks alle ongemakken in de logistiek!(voertuigperikelen)
Groetjes Nelleke -
16 Augustus 2012 - 16:32
Trudy Rene:
lieve Hetty en Henk,
ik volg met heel veel plezier jullie adembenemende avonturen en geniet van je uiterst plastische beschrijvingen Hetty, ik hoor je praten en voel me een beetje mee op reis. Henk als Mongool is onovertroffen, prachtige foto's en kan me voorstellen hoe hemels mooi het er uit ziet, lieve groeten,
Trudy -
16 Augustus 2012 - 18:33
Lucia:
Hallo Hetty en Henk,
Wat geniet ik toch weer van jullie mooie verslagen en als ik de foto's zie dan kan ik me voorstellen dat je je een hemel als deze zou wensen.
Een land zo ongerept en puur.
Tot het volgende verslag en de foto's.
Lieve groeten Lucia en Guus -
17 Augustus 2012 - 21:40
Teja:
lieve alletwee,
adembenemend is het in Mongolië, heb je ook de stilte s'nacht gehoord en het is er zo donker en dan al die sterren, en de geur hoe het daar ruikt is ook heel apart. de landschappen veranderen ook iedere keer, zoals een Canadese dame tegen mij zei "the hills are alive" was dat ook niet uit een film?? Je ziet ook amper mensen en is er iets naars met de auto of zo is het ineens zo dat je hulp uit alle hoeken krijgt, waar die mensen dan allemaal vandaan komen????
Gelukkig dat jullie zo kunnen genieten, en wat een saamhorigheid tot nu toe, geweldig hoor.
Geniet van alle natuur en alle mensen, is de olie nog steeds te hanteren?
groetjes Teja en Hans. -
19 Augustus 2012 - 13:10
Heleen Smit:
Lieve Hetty en Henk,
Ik loop een beetje achter want ik ben zelf een paar dagen weg geweest, maar ik ben inmiddels weer helemaal op de hoogte. Ik heb weer genoten van je prachtige verhalen. Volgens mij moet je daar iets mee doen als jullie thuis zijn. Het mooiste bericht was natuurlijk dat jullie Berthus ontmoetten. Prachtige foto's erbij. Fantastisch! Hartelijk bedankt. Het doet mij en mijn dochter geweldig goed Berthus mooi op de foto te zien en dat jullie (samen met de anderen) zo betrokken zijn bij elkaar en bij Berthus. Dat jullie van dit prachtige land zo genieten doet me goed. Het is toch een hele onderneming en het resultaat mag er dan ook naar zijn.
Leuk dat Berthus een motor maatje heeft. Dat is gezellig voor hem.
Doe de hartelijke groeten van mij aan iedereen en natuurlijk voor mijn zoon een dikke knuffel.
21 Augustus 2012 - 14:06
Roy:
''Morgen zullen we een stadje bereiken, waar Roy naar een andere dynamo kan kijken''
ook dat stadje was niets te vinden.. en zelfs in ulaanbaatar valt dat niet mee (ondanks dat er hier 50% van de autos in het straatbeeld toyota is)
er is al een nieuwe dynamo onderweg en het is nu efkes wachten....
gr roy